Interview

Achter elke glimlach schuilt een verhaal….

18 september 2017

Vandaag een interview met Jonas Moorrees. Maar hoe ben ik eigenlijk bij hem terechtgekomen? En wat heeft dit voor toevoeging op mijn blog? Dat ging dus zo…. Via de fotograaf van Foto en Jij ben ik bij Jonas terechtgekomen. Roelinda van Foto en Jij heeft Jonas gefotografeerd en zo zijn we dus in contact gekomen. Als je haar trouwens volgen wilt dan kan je kijken op http://fotoenjij.nl/ of op haar Facebookpagina. Ik vind het fantastisch wat ze doet. Een foto is soms zo veelzeggend.

Maar waarom een interview met Jonas? Ik wil graag mensen uit verschillende lagen van de samenleving gaan interviewen omdat ik het interessant vind hoe mensen tegen de samenleving, onze overheid en geld aankijken. Erg benieuwd was ik naar Jonas Moorrees, een bekende Meppeler die erg geleerd is, maar misschien zelfs wel teveel geleerd heeft. Hoe leeft deze man? En hoe kijkt hij aan tegen onze samenleving? De Meppeler muggen onder ons zullen hem ongetwijfeld kennen. Zelf kende ik hem nog niet.

Ik heb met hem afgesproken bij de Oasis in Meppel. Toen ik aan kwam lopen zat Jonas al zwaaiend op een bankje voor de Oasis. Meteen voelde ik me al minder zenuwachtig. Roelinda kwam ook nog even gezellig een kopje koffie drinken. We hebben een leuke middag gehad. Allereerst zal ik Jonas even voorstellen.

De 63 jarige Jonas Moorrees is geboren in Nieuw Guinea en heeft daar tot zijn 8e samen met zijn ouders en de 8 andere kinderen van het gezin gewoond. Na zijn 8e jaar zijn ze vertrokken naar Nederland. Hij geeft aan een goeie jeugd te hebben gehad. Hij heeft gewoond in Amersfoort, Genderingen en daarna zijn ze gaan wonen in Echten, een klein plaatsje tussen Hoogeveen en Meppel. Daar heeft hij op de lagere school gezeten. Na de lagere school is hij verder gaan leren op het gymnasium. Ook heeft hij onderwijs gevolgd op het HBS (Hoger Burger School) en heeft hier ook zijn diploma behaald en op de HTS (Hoger Technische School). Daarna is hij mensenwetenschappen gaan studeren in Groningen. Daar heeft hij zijn bachelor behaald. In Groningen ging het niet helemaal goed, hij is daardoor ook even gestopt met studeren. Hij voelde zich ook niet altijd helemaal thuis tussen de andere studenten. Hij geeft aan dat iedereen het maar over één onderwerp had en dat vond hij saai. Jonas is erg geleerd, dit is voor hemzelf soms best weleens lastig.

Na Groningen heeft hij verschillende beroepen gehad. Hij heeft o.a. bij de politie gewerkt. Zijn vader was vroeger ook politieagent, vandaar misschien die interesse. Na zijn politie carrière is hij gaan werken bij de PTT en daarna is hij in militaire dienst gegaan. Toch wou hij graag het studeren weer oppakken. Hij wou graag psycholoog worden. Hij is naar Amsterdam gegaan en is verder gaan studeren aan mensenwetenschappen. Maar helaas pakte dit voor hem anders uit dan verwacht. Hij gaf aan dat hoe langer hij studeerde hoe verder hij van zijn geloof afdwaalde en dit wilde hij niet. Mede daardoor is hij gestopt met zijn studie. Momenteel woont hij met veel plezier in Meppel en de mooiste plek van Meppel vindt hij het kerkplein. Daar is hij dan ook vaak te vinden.

Toen ik hem vroeg waarom hij graag psycholoog wilde worden, gaf hij aan dat hij graag andere mensen wilde helpen. En ook verder in het gesprek merk ik op dat Jonas iemand is die het beste met een ander voorheeft en graag een ander helpt. Jonas gaf aan dat hij het jammer vindt dat hij geen psycholoog geworden is. En al nadenkend zei hij dat het ook wel weer een eenzaam beroep is. Jonas is van mening dat eigenlijk elke psychologie student een psycholoog is. Het begin van de studie vond hij nog wel te overzien en kon hij dingen nog wel volgen, maar hoe verder de studie vorderde hoe moeilijker het werd. Uiteindelijk is Jonas gestopt met de studie. Hij heeft zich altijd willen specialiseren in het vak maar hij vond het moeilijk om een keuze te maken. ´´Mensen van een angst afhelpen dat wil nog wel, maar grotere problemen oplossen is moeilijker en dan moet je toch echt wel met een heel team gaan samenwerken.´´

Jonas is erg gelovig en gaat ook graag naar de kerk. Hij gaat dan naar de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Meppel. Wanneer hij in de Bijbel leest of bidt wordt hij rustig in zijn hoofd. Soms heeft hij dat nodig. Doordat hij zo geleerd is denkt hij ook heel veel na. Soms is hij blij, maar soms heeft hij ook tranen in zijn hart.

In Meppel heeft Jonas op de markt gewerkt en verder is hij straatmuzikant geweest. Hij verdiende hier bijna niks mee, maar deed het voornamelijk voor zijn plezier en om andere mensen blij te maken. Jonas houdt van blije enthousiaste mensen. Maar wanneer hij wel een beetje geld verdiend had dan kocht hij daar vaak broeken voor.

Over de Nederlandse regering is Jonas erg tevreden. Er is veel welvaart in Nederland gaf hij aan. Ook vond hij dat er goed voor hem gezorgd wordt. Jonas woont wel zelfstandig maar krijgt hulp met zijn financiën. Ook mag hij graag in het inloophuis komen. Hij is daar zelfs PR man en beheert er de bar. Wel geeft hij aan te werken wanneer het hem uitkomt. Het enigste minpuntje over onze overheid wat hij kon bedenken is dat er wordt bezuinigd op de ouderenzorg en dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen. Dat vond hij wel heel erg.

Uiteraard vroeg ik Jonas of hij ook materialistisch ingesteld is. Hij gaf te kennen dat geld toch wel gemakkelijk is, maar dat het nadeel van geld is dat je dan steeds meer wilt. Het is nooit genoeg. Mensen willen graag meedoen. Toen ik hem de vraag stelde wat hij belangrijker vond, veel geld of veel vrije tijd zei hij dan ook volmondig: veel vrije tijd. Jonas is erg dankbaar en is vooral heel dankbaar dat hij nog leeft. Het belangrijkste voor Jonas is dat je geluk vindt bij God. Wat mij opviel is dat Jonas ondanks de weinige bezittingen die hij heeft toch een heel positief en dankbaar mens is.

Het leed van de wereld trekt hij zich erg aan. Hij heeft betrekkingswaan, dat houdt in dat hij gebeurtenissen zo interpreteert alsof ze specifiek op hem gericht zijn. Hij kijkt dan ook zo min mogelijk tv en ook het nieuws op de radio luistert hij liever niet. Ook kan hij moeilijk omgaan met mensen die heel boos tegen hem doen.

Ik heb gevraagd of Jonas nog iets wilde zeggen tegen de lezers van mijn blog. Wat hij daarop zei was dit: Probeer met God te leven en geef liefde aan een ander in welke vorm dan ook!

Jonas bedankt!

 

Misschien vind je dit ook leuk

8 Reactie's

 • Beantwoorden Susan 22 september 2017 om 10:53 am

  Mooi interview….ben trots op mijn broertje Jonas…

 • Beantwoorden Diana 21 september 2017 om 12:05 pm

  Mooi verhaal Jonas

 • Beantwoorden Pouwel 20 september 2017 om 8:41 pm

  Erg mooi om een man als Johan op deze wijze beter te leren kennen! Mooie man.

 • Beantwoorden Gerda 20 september 2017 om 5:53 pm

  Alweer een super leuke blog.
  Ik ben erg benieuwd naar de volgende.

 • Beantwoorden roelinda bosma 19 september 2017 om 3:11 pm

  Super leuk verhaal geworden Tina!

 • Beantwoorden Margo 19 september 2017 om 11:15 am

  Een leuk intervieuw met een voor een “Meppelermug” herkenbaar persoon.
  Leuk om de levensgeschiedenis van Jonas te lezen.
  Natuurlijk ook een compliment voor de leuke foto van Jonas, gemaakt door “foto en jij”

 • Beantwoorden Nies 19 september 2017 om 8:55 am

  Echt een heel mooi interview

 • Beantwoorden Rob 18 september 2017 om 10:01 pm

  Heel mooi interview met Jonas Tina! Heb het met een glimlach gelezen!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.