Persoonlijk

Een week zonder Social Media en WhatsApp

25 juli 2017

Hoi lieve lezers,

Hier weer een blog. Deze keer over mijn Social Media break. Allereerst zal ik even in het kort uitleggen waarom ik dit heb gedaan en wat het voor toevoeging heeft op mijn blog. Om te kunnen genieten van de kleine dingen in het leven hebben we rust nodig. Zonder rust kan je niet of minder genieten van alle dingen om je heen. En aangezien we met mijn blog proberen te genieten van de kleine dingen in het leven is het creëren van rust in onze drukke levens naar mijn mening best belangrijk. Als ik van mijzelf uitga slurpt mijn telefoon stiekem best veel tijd van mijn dag op. En als je me aan het eind van de dag vraagt wat ik heb gelezen of gezien heb ik waarschijnlijk geen flauw idee. Ja gewoon Facebook en Instagram enz. Ook heb ik steeds het gevoel dat ik het moet blijven checken om bij te blijven. Slaat eigenlijk nergens op. Daarom heb ik een week geen gebruik gemaakt van Facebook, Instagram, Twitter en WhatsApp. Maar begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut NIET tegen Social Media. Ik maak er voor mijn blog ook gebruik van en het grootste gedeelte van mijn lezers komt via Facebook momenteel. Dus thanks Facebook! Máár misschien is het een idee om het gebruik ervan te beperken tot bepaalde dagen of dagdelen. Bijv. 1 dag in de week een offline dag of een offline moment? Ik heb het dus nu een week geprobeerd. Ik heb elke dag een klein stukje geschreven, dus lees maar mee. Aan het eind van deze blog geef ik nog de conclusie die ik uit deze offline periode heb gehaald.

Dag 1 maandag

Normaal gesproken zet ik ´s ochtends al vrij snel mijn wifi aan. Vanochtend heb ik daar even mee gewacht, omdat ik toch nog geen internet nodig was op mijn telefoon. Ik heb rustig ontbeten, terwijl ik normaal ontbijt en ondertussen al scrollend mijn Facebook of Instagram over ga. Het is veel rustiger zo. Wat later op de ochtend was ik internet nodig voor mijn Rabobank internetbankieren, want ik moest een rekening betalen. Op dat moment is het wel even lastig om daarna niet even op Social Media te kijken, want het is een gewoonte. Verder heb ik er s´ochtends weinig moeite mee gehad.

Wat later op de dag en de avond begint het toch wel wat te kriebelen. Wanneer je dan even niks hebt te doen, ben je erg snel geneigd om je telefoon te pakken. Dit deed ik onbewust ook een paar keer, maar gelukkig kon ik hem nog net op tijd wegleggen en heb ik deze dag geen Social Media gebruikt. Yeah dag 1 zit erop.

Dag 2 dinsdag

Vandaag heb ik er geen probleem mee gehad. ´s Ochtends heb ik gewerkt dus dan ben je er al niet mee bezig. Alleen in de pauze zit ik normaal veel op Social Media maar ook daar had ik geen moeite mee vandaag. Gelukkig heb ik gezellige collega´s. Maar ´s middags was ik vrij… en dan is het toch iets lastiger. Dus ben ik maar ander vertier gaan zoeken. Lekker buiten in het zonnetje bezig voor mijn blog. Heerlijk! Daarna heb ik nog even een stukje gefietst en wat veldbloemen geplukt. Zó leuk is dat! De meeste bermen waren al gemaaid, maar gelukkig heb ik nog wat bloemen kunnen scoren. Ken je dat gevoel dat je even zorgeloos nergens aan denkt? Nou dat had ik dus vanmiddag. Heerlijk even fietsen, de geur van vers gemaaid hooi, bootjes die over het Zwarte Water varen en een fantastisch uitzicht. Normaal doe ik dit nooit. Ik woon hier nu bijna anderhalf jaar maar nog nooit ben ik zo uit mezelf een stuk gaan fietsen, buiten het centrum om dan. Maar wat is dat relaxt zeg! Echt een aanrader.

Dag 3 woensdag

Er moest vandaag gewerkt worden dus geen probleem, genoeg tijdverdrijf. Pauze, ook geen probleem, ik vermaak me wel! Máár dan komt de avond… En dit was niet helemaal mijn avond volgens mij. Ik wou wel graag even m´n WhatsApp en Facebook checken. Elke keer dan trilt je telefoon als je een whatsappje binnen krijgt, maar je mag niet kijken. Toch als hij gaat, pak ik automatisch mijn telefoon en ontgrendel hem. Vervolgens kijk ik dan naar mijn scherm en besef me ´oh nee je mag niet kijken´. Vanavond twijfel ik echt aan dit idee. Is het niet een belachelijk stom plan? Waar slaat het eigenlijk op? Ik heb maar één iemand hiermee en dat ben ik zelf. En wat heeft het eigenlijk voor zin om dit te doen? We hebben vanavond vroeg gegeten dus we waren vroeg klaar. Na het eten heb ik even tv gekeken, maar ik kan niet rustig zitten. Ik heb gewoon energie om nog iets te gaan doen. Oké oké nog genoeg te doen, dus maar aan de schoonmaak. Om kwart voor 9 had ik de badkamer schoon, de hele bovenverdieping schoon, ons bed verschoond en nog een was gedraaid. Yeah dat scheelt me zaterdag mooi weer werk! Op dit moment trilt mijn telefoon weer en ik wil gewoon zien wie mij appt!!! Zo irritant dit!! Niet doen Tina, houd gewoon vol! Nu besef ik me eigenlijk wel hoe verslaafd ik ben aan mijn telefoon. En serieus, ik hou gewoon tijd over. Dat is wel weer het voordeel ervan. Je hoeft niet continu je telefoon te checken. Nou ik ga lekker een kopje koffie drinken, want die heb ik wel verdiend vind ik zelf. Op naar morgen. Morgen staat een druk dagje op het programma, dus ik denk dat die iets makkelijker gaat verlopen.

Dag 4 donderdag

Nog een paar dagen te gaan. Mensen vragen me telkens: mis je Social Media al? Uhm ja ik mis het wel. En ja, ik ben er gewoon aan verslaafd. Dat besef je trouwens pas als je het moet missen. Maar eigenlijk vind ik het ook wel lekker zo´n weekje ´rust´. Je gaat hele andere dingen doen, je wordt veel rustiger en bent minder gejaagd, want je hoeft minder. Ik stond bijv. voor een open brug te wachten, en meestal duurt dit best lang. Normaal gesproken zou ik mijn telefoon hebben gepakt, maar nu keek ik al wachtend om me heen. En dan zie je dingen die je normaal niet zou zien. Je bent meer geïnteresseerd in wat er op dat moment om je heen gebeurt. Maar toch kijk ik er wel naar uit om volgende week gewoon weer op Social Media te mogen.

Dag 5 vrijdag

Vanochtend onderweg in de auto hoorde ik op de radio over de aardbeving op Kos. Heel triest! Veel gewonden en twee doden. Dat zet je wel even aan het denken. En laat Kos nou net onze vakantiebestemming zijn voor deze zomer. Graag had ik mijn man dit even willen appen, of hij hier al van op de hoogte was. Op zo´n moment baal je wel even dat dat niet kan. Maar in de pauze heb ik hem maar even gebeld. Zo zie je maar dat WhatsApp een hele makkelijke en snelle manier van communiceren is. Alles heeft zo zijn voor- en nadeel. Na een dag werken, beland ik s´avonds op de bank. Ik heb even het journaal gekeken omdat de aardbeving op Kos nog steeds door mijn hoofd speelde. Triest voor de mensen daar! Wij zien wel even wat we doen, of we om gaan boeken of toch gaan. Dat is niet het belangrijkste, het is maar een vakantie. Na het journaal gezien te hebben, neem ik lekker even tijd voor mezelf. Even lekker een film kijken en daarna wat schrijven voor mijn blog. Het is zomer maar toch had ik zin om kaarsjes aan te doen. Ik vind dat altijd zo gezellig. Lekker muziekje en een drankje erbij en het opladen voor de nieuwe week begint. Om jullie een sfeerimpressie te geven heb ik even een foto van mijn kaarsjes gemaakt. Vervolgens bedacht ik me dat mijn Liefmans biertje ook wel mooi bij het decor zou staan. Na ongeveer 5 foto´s is het dan deze foto geworden. Terwijl ik dit aan het doen was bedacht ik me hoe belachelijk mijn best ik eigenlijk aan het doen was om de perfecte foto te maken. Best bizar eigenlijk hoe we ons best doen om zo perfect mogelijk over te komen op internet. Nou ik ga nog even lekker verder schrijven voor mijn volgende blogs en geniet nog even van de rust van mijn offline periode. Tot morgen.

Dag 6 en 7 het weekend

Weekend betekent vrije tijd, en vrije tijd betekent: ik wil op mijn telefoon. Verkeerde combinatie dus. Máár ik heb het gehaald! Ik heb me bezig gehouden met leuke dingen en heb mijn offline periode ook in het weekend kunnen volhouden. Zaterdagavond zaten mijn man en ik even op een terrasje. Wat me opviel is dat mensen eigenlijk nog maar weinig een echt gesprek met elkaar voeren. Hier en daar een kort gesprekje en dan vluchtig weer een blik op onze mobiele vriend. Wanneer je zelf niet op je telefoon zit, besef je pas hoe asociaal mensen in een gesprek gebruik maken van hun telefoon. Goeie les voor mijzelf, ik betrap mijzelf hier echter ook weleens op!

Maandag

Yeah ik mag weer online!! Eindelijk. Enigszins ben ik blij, maar aan de andere kant krijg ik wel weer het gevoel dat ik meer moet. Voor je gevoel wil je alles bijhouden. Meer dan 100 appjes gemist. Het grootste gedeelte is van groepsapps. Verder heb ik niet het gevoel dat ik iets heb gemist via Facebook of Instagram. Toch ben ik vanmiddag in de pauze meteen weer in Social Media gedoken. Bizar eigenlijk, een week zonder problemen offline, en nu je er meteen weer bovenop storten.

Conclusie

Het was erg interessant om dit eens uit te proberen. Mijn conclusie is dat je met Social Media snel en makkelijk kan communiceren. Je gaat dan ook sneller met mensen communiceren, je stuurt namelijk sneller een whatsappje dan dat je iemand gaat bellen. Je kan dan namelijk zelf bepalen wanneer je het gesprek voert en hoelang. Máár ik ben er wel achter gekomen hoeveel tijd Social Media opneemt en hoe verslavend het werkt. Het zorgt voor veel onrust en je kan je er opgejaagd door voelen, zonder dat je het direct doorhebt. Pas als je even zonder leeft, besef je eigenlijk hoe rustig je wordt. Je neemt meer op uit je directe omgeving en geniet meer van de dingen, doordat je rustiger bent. Hier even de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen van Social Media en WhatsApp:

 • Je kan op een makkelijke manier snel veel mensen tegelijk bereiken.
 • Het is tijdverdrijf.
 • Je blijft van veel dingen op de hoogte, ook wat er zich in de wereld afspeelt, doordat er ook nieuws op wordt gepubliceerd (wanneer je dit volgt). Er zijn dus meerdere aspecten wat op één media samenkomt.
 • Je kan weer in contact komen met oude bekenden die je lang niet hebt gesproken of gezien.

Nadelen van Social Media en WhatsApp:

 • Het is verslavend.
 • Je hebt minder privacy.
 • Het leidt je af van de dingen waar je eigenlijk mee bezig moet of kan zijn.
 • Social Media kan een verkeerd beeld van de werkelijkheid geven, veel dingen lijken mooier op Social Media.
 • Continue een druk om overal op te reageren of om de laatste updates te checken, je bent eigenlijk nooit echt vrij.
 • Gevaarlijk in het verkeer, steeds meer mensen gebruiken Social Media en WhatsApp tijdens het rijden.
 • Mensen kunnen tijdens sociale gelegenheden zoals een etentje of verjaardag hun telefoon moeilijk onbemand laten en werpen er regelmatig een blik op. Mensen kunnen zich moeilijk concentreren op hun directe omgeving omdat hun Social Media hun aandacht vraagt.
 • Via WhatsApp kan een berichtje verkeerd geïnterpreteerd worden, dit kan natuurlijk ook via de mail, maar aan een mail besteed je vaak meer aandacht dan aan een whatsappje. Mensen kunnen het anders opvatten dan dat jij het bedoelt.
 • Je haalt zoveel informatie je hoofd binnen waar je eigenlijk niets aan hebt, en dat kan zorgen voor vermoeidheid.

Houd voor de fun maar eens bij hoeveel tijd jij spendeert op Social Media. Word er bewust van wat je met je tijd doet! Tijd is zo kostbaar! Kijk om je heen, het is mooier om in real life dingen te beleven dan online. We bekijken mooie plaatjes op Social Media maar de wereld om ons heen is zo mooi en dat zien we niet altijd. Het is ook leuk om op Social Media te zitten, maar probeer je tijd daarop iets te beperken. Ik pleit er niet voor om offline te gaan voor altijd, ik vind het zelf ook leuk. Maar probeer enkele offline momenten te creëren. Al is het maar een dagdeel of een dag. Gun jezelf die rust. Heb eens een moment voor jezelf, zonder alle andere mensen op de achtergrond.

Er gaat een wereld voor je open…

Liefs Tina

 

Misschien vind je dit ook leuk

3 Reactie's

 • Beantwoorden Even tijd voor jezelf – Geniet met minder 5 juni 2018 om 6:36 pm

  […] niet beperken tot bijvoorbeeld een uur per dag. Via deze link kun je het artikel hierover lezen: https://genietmetminder.nl/een-week-zonder-social-media-en-whatsapp/De beste manier is dus om met jezelf een tijd af te spreken, bijvoorbeeld: ik ga de hele avond niet […]

 • Beantwoorden Tina van Dijk 31 juli 2017 om 6:48 pm

  Hoi dankjewel voor je reactie. Ja inderdaad voor werk of voor de blog ben ik het ook nodig. Ik vind het soms ook best leuk om eens wat te posten op Instagram bijvoorbeeld, maar ik merk gewoon aan mijzelf dat ik er teveel tijd op doorbreng. Dat is dan weer de verslaving. Breng jij ook veel tijd door op Social Media?

 • Beantwoorden Zo simpel is dan geluk 30 juli 2017 om 6:40 pm

  Knap dat het je gelukt is! Zelf gaat communicatie met betrekking tot mijn werk ook via Whatsapp, dus mijn appjes moet ik sowieso altijd wel checken. De andere social media zou ik wel zonder kunnen.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.