Persoonlijk

Het leven op het platteland

22 januari 2018

Ik ben een groot liefhebber van het platteland. Hier schaam ik me dan ook zeker niet voor! De stad zou voor mij nooit een optie zijn om te gaan wonen. Een middagje foto´s uitzoeken bracht vele mooie herinneringen met zich mee. Als meisje was ik stapeldol op paarden. Alles draaide bij mij om paarden. Mijn slaapkamertje was dan ook net een paarden museum. Paardenbehang, paarden lamp, paarden dekbed, paardenposters, hoefijzers enz…. Toen op een dag kreeg ik mijn eigen pony Iris, ik was door het dolle heen zo blij. Helaas is Iris maar kort bij ons geweest want ze had een ziekte. Als ze dichtbij zee zou leven dan zou het beter gaan. Ze is dus verkocht helaas. Gelukkig hebben we de foto´s nog. Deze foto vond ik wel mooi passen bij mijn blog over het platteland. Het platteland wordt vaak neergezet als ´´een gat´´. Nou lieve mensen er is niks leukers dan op het platteland opgroeien. Hieronder typische plattelandse dingen.

  • Schaatsen

Wanneer de thermometer een paar graden onder 0 aantikt ontstaat er op het platteland een soort ijskoorts. Iedereen wil schaatsen. Weerberichten worden nauwlettend in de gaten gehouden en zodra het signaal veilig wordt gegeven, worden de ijzers snel uit het vet gehaald en geslepen. Dat sfeertje op het ijs is top.

 

  • Kamperen met vriendinnen in een oude schaftkeet

 

 

Kamperen met de vriendinnen, wat was het altijd leuk. Mijn vader had een oude schaftkeet gekocht en daar stapelbedden ingebouwd, zo hadden we onze eigen ´´caravan´´. Een aantal jaren later hebben we onze mini camping verkast naar de Canarische weilanden en werd bijna de gehele inventaris van de lokale keet daar ook geïnstalleerd. Helaas was de schaftkeet verkocht, maar we hebben een caravan geleend met een tent erbij en klaar. Koelkastje erin, paar banken, een tafel en wat barkrukken en we hadden een 5 sterren accommodatie. Bovenstaande foto´s zijn van het eerste jaar kamperen. Toen waren we 12 jaar oud.

 

  • Huttendorp

Je vraagt je nu ongetwijfeld af wat ik hier nou weer mee moet… Nou dat zal ik je vertellen. Deze foto stamt uit een tijdperk wat ik al ´´vroeger´´ noem. Huttendorp is een evenement waarop alle kinderen in groepjes een hut mogen bouwen op een evenemententerrein. Degenen die de origineelste en mooiste hut hebben gebouwd winnen een prijs. Nou hebben we met dit gammele bouwwerk uiteraard niet de schoonheidsprijs gewonnen, maar we hebben ons wel een aantal daagjes prima vermaakt. We zijn naar een winkel genaamd Hans Textiel (bestaat al niet meer) gegaan en hebben gevraagd om spullen. Dit was geen enkel probleem en we mochten vanalles van ze lenen. Dit ging gewoon op goed vertrouwen dat we het terug zouden brengen. Huttendorp is een evenement wat draait op sponsoren en vrijwilligers. Ook wordt er gedacht aan een goed doel.

  • Carbid schieten op oudjaarsdag

Dit carbid schieten gaat samen met een hoop gezelligheid. Carbid schieten is leuk voor de jongens, maar het gaat natuurlijk om de gezelligheid eromheen. In Genemuiden verzameld iedereen op het Havenplein om carbid te schieten. In Staphorst en Rouveen wordt er vaak door een boer een stuk land beschikbaar gesteld en wordt er een tentje opgezet. Dit wordt vaak met meerdere keten samen georganiseerd.

  • Op het platteland heb je alle ruimte en dat betekent mogelijkheden

In onze jeugd hoefden we niet altijd ver weg om het leuk te hebben. Jongens bouwden zelf een keet. Daar kwam dan iedereen in het weekend bij elkaar. In de zomer s´avonds bij de keet de brandton aan, iedereen in een grote kring eromheen en je had alle ingrediënten voor een gezellige avond. Juist dit zijn de momenten waar veel plattelandse jongeren met veel plezier op terugkijken.

  • Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg

Plattelanders zijn nuchtere mensen die zich niet zo snel druk maken. Heerlijk toch?

  • ´´de boel goed veur mekear´´

Degelijkheid en kwaliteit dat is waar de meeste plattelanders voor gaan. Alles wordt netjes afgewerkt en niet half afgemaakt zoals je soms in het buitenland ziet. Mensen helpen elkaar veel. Er is altijd wel iemand in je omgeving die iets kan. Zo helpen de mensen elkaar voort. Plattelanders staan erom bekend dat ze niet royaal met geld smijten, maar als ze iets kopen dan moet het wel van goede kwaliteit zijn en mag het ook wel wat kosten.

  • Gun factor onderling

Veel dorpelingen kopen bij lokale ondernemers en houden zo hun gemeenschap sterk. Ook worden er lokaal veel evenementen georganiseerd. Hierbij wordt voornamelijk gebruik gemaakt van lokale ondernemers. Er is een gun factor en dat maakt vele dorpen financieel sterk.

  • Voor elkaar klaar staan

Wanneer er iemand problemen heeft staan de mensen voor elkaar klaar.

En zo zijn er nog wel veel meer leuke dingen over het platteland te bedenken. Heb jij nog een leuk ideetje wat eigenlijk niet mag ontbreken? Mail me dan even. 

Liefs Tina 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reactie's

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.