Blog

In 6 stappen je huis opgeruimd

13 februari 2018

Een opgeruimd huis is zo fijn. Je wordt rustiger en veel minder materialistisch. Ook word je dankbaarder voor alles wat je hebt. Je ziet door de bomen het bos weer. Je beseft pas echt wat je hebt, als je weet wat je hebt. Wat heb je aan uitpuilende kasten terwijl je de helft niet gebruikt? Je raakt het overzicht kwijt en gaat alles als vanzelfsprekend zien. Veel mensen willen wel beginnen met het organiseren van hun huis maar hebben er niet veel tijd voor. Daarom heb ik een stappenplan voor jullie gemaakt. Stap voor stap kom je steeds verder. Het is eigenlijk heel simpel, overbodige spullen weg doen en de overgebleven spullen ordenen en geordend houden.

Stap 1

Maak categorieën zoals keuken, badkamer, kledingkast enz… Deel deze categorieën op in meerdere gedeeltes. Elke keer als je iets hebt gedaan streep je het door. Dit motiveert je omdat je zo zichtbaar steeds verder komt. Voorbeeldje:

Keuken – Besteklade – Koelkast en vriezer – Lades en kastjes

Start met kleine, makkelijk af te ronden categorieën. Wanneer je deze klaar hebt krijg je vanzelf zin om de rest ook te doen.

Stap 2

Maak een planning. Plan bijv. elke week 1 categorie in. Stel ook een doel. Mijn doel is voor het voorjaar mijn hele huis klaar te hebben zodat ik in het voorjaar lekker buiten bezig kan gaan. Dat motiveert mij. Hang je planning ergens op in je huis zodat je eraan herinnerd wordt. Misschien is het leuk om op te schrijven waarom je een opgeruimd huis wilt, als je dan weinig motivatie hebt weet je weer waar je het voor doet. Verwacht niet van jezelf dat je je hele huis van boven tot beneden binnen een week opgeruimd, georganiseerd en schoongemaakt hebt. Dan gaat het niet werken. Stel een doel van bijvoorbeeld 6 weken en doe elke week iets.

 

Met een opgeruimd huis is schoonmaken veel gemakkelijker en gaat het sneller, zo bespaar je tijd.

 

Stap 3

Zoek drie grote dozen op. 1 voor spullen om weg te gooien, 1 voor spullen om weg te geven, 1 voor spullen die naar de kringloop kunnen. Deze dozen kan je gebruiken voor alle categorieën.

Stap 4

Bedenk bij je spullen goed wat voor meerwaarde ze je geven. Heb je iets langer dan een jaar al niet gebruikt? Zou ik dit voorwerp opnieuw kopen als ik het in de winkel zou zien liggen? Zo niet? Weg ermee! Misschien heb je zelfs wel spullen dubbel? Scheelt ook weer ruimte als je deze weg zou doen. Het lastigste om weg te gooien zijn spullen met een emotionele waarde. Kaartjes of andere spullen die je eigenlijk niet weg wilt gooien, maar eigenlijk ook niet wilt bewaren kan je ook fotograferen, zo bewaar je ze toch een beetje en heb je weer meer bergruimte. Zelf heb ik nog ontzettend veel spullen die ik eigenlijk niet weg wil gooien, maar er ook nooit naar omkijk. Ik heb bijv. nog allemaal spullen die ik op school heb gemaakt. Dit moet ik allemaal nog gaan uitzoeken. Ik denk dat ik er maar gewoon foto´s van maak en heel selectief dingen ga weggooien.

Stap 5

Geef alle spullen een vaste plaats. Boeken en tijdschriften bijvoorbeeld liggen vaak door het hele huis. Maak 1 kast vrij voor boeken en tijdschriften en leer jezelf aan om ze ook altijd daar terug te zetten. Opladers slingeren vaak ook overal en nergens, geef ze een vaste plaats. Zet spullen die je veel gebruikt vooraan en zorg voor een logische indeling. Ook is het handig om opruimbakken te kopen, plak er een etiket op en je kan altijd alles terug vinden.

Stap 6

Beloon jezelf! Heb je iets afgerond? Geef jezelf dan iets cadeau waar je blij van wordt.

 

Een opgeruimd huis zorgt ervoor dat je minder onnuttige spullen koopt. Zo houd je meer geld over voor andere dingen, die mooie reis die je ooit nog wilt maken bijvoorbeeld.

 

Liefs Tina

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reactie's

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.