Blog

Schoonmaak en opruim motivatie

9 januari 2018

We zijn bijna 2 jaar getrouwd en elke opbergruimte in ons huis is al zo ongeveer gevuld. ”Hoe dan?” vraag je je nu waarschijnlijk af. Ja inderdaad, hoe dan? Dat vraag ik me ook weleens af. Zou het misschien te maken hebben met het feit dat er meer spullen inkomen dan dat ze eruit gaan? Tijd voor actie! Het is januari en dan krijg ik altijd ontzettend veel zin om op te ruimen en schoon te maken. Dat doe ik normaal natuurlijk ook wel, maar ik bedoel meer de extra dingen die je niet wekelijks doet. Oftewel een grote schoonmaak… ja ja, wat klinkt dat burgerlijk hè? Maakt niet uit, het geeft enorm veel voldoening. Je start het voorjaar met een fris en opgeruimd huis en zo heb je straks alle tijd voor de buitenboel. En….. een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Aan mijn blog ga ik een nieuwe rubriek toevoegen genaamd: poetsen en opruimen. Een rubriek met tips en tricks over opruimen, schoonmaken en een koop-stop.

Koop-stop

Voorlopig ga ik een koop-stop inlassen op spullen die ik niet echt nodig heb. Met uitzondering van de dagelijkse benodigdheden natuurlijk. Van sommige spullen heb ik gewoon meerdere varianten terwijl ik er maar 1 gebruik. Voorbeeldje… ik heb mega veel notitieboekjes en schriftjes. Als ik weer een nieuw ideetje heb dan wil ik daar weer een nieuw notitieboekje voor aanschaffen, of ik zie in de winkel weer een nieuwer en mooier notitieboekje en dan kan ik altijd wel een reden bedenken waarom ik deze moet hebben. Onzin!! Nu heb ik er dus heel veel en het kan ook allemaal in 1. Het geeft alleen maar rommel.

Qua kleding net zo. In mijn kast heb ik allerlei kleding hangen die ik nooit meer draag of soms zelfs maar 1 keer gedragen heb. Dan is het heel goedkoop bij bijv. de Primark en dan denk ik: ”ach, dat kan altijd een keer uitkomen, neem ik wel mee.” Vervolgens draag ik het bijna niet, zonde dus! Vanaf nu koop ik alleen nog maar kwalitatief goeie kleding waarvan ik zeker weet dat ik het ook ga dragen.

Alvast een tip:

Hang je kleerhangers allemaal omgedraaid in je kast zoals op onderstaande foto. Telkens wanneer je een kledingstuk hebt gedragen en deze terug hangt in de kast draai je de hanger om. Zo kun je precies zien welke kleding je vaak draagt en welke niet. Dit helpt je om te kiezen wat wel of niet weg kan.

Opruimen voorraadkast

Vandaag heb ik onze voorraadkast opgeruimd en schoongemaakt. Heerlijk, dat is alvast klaar! Onze voorraadkast bevat naast levensmiddelen ook nog diverse andere spullen die er niet horen. Het is eigenlijk een soort stortplaats voor de ”ik weet niet zo goed wat ik ermee moet spullen” zoals opladers, kabels, cadeaupapier, schoonmaakmiddelen enz….  Maar nu heeft alles een vaste en logische plaats gekregen.

Waarom deze rubriek?

Een opgeruimd en schoon huis geeft ons overzicht. Daardoor kopen we niet zoveel troep die we eigenlijk niet nodig zijn. Doordat alles overzichtelijk, schoon en geordend is creëer je rust in je hoofd en kun je meer genieten van alles. Wanneer je niet meer zoveel spullen wilt kopen heb je minder verwachtingen en dat geeft je rust. Geniet met minder…. Geniet met minder spullen en rommel. Zo zijn we ook nog een beetje goed voor onze planeet.

Doen jullie mee?

Liefs Tina

Misschien vind je dit ook leuk

3 Reactie's

 • Beantwoorden Tina van Dijk 11 januari 2018 om 7:24 pm

  Ik doe ook alles kamer voor kamer, zo blijft het leuk! Als ik dat allemaal klaar heb wil ik mijn laptop ook nog gaan ´´opruimen´´, foto´s uitzoeken bijvoorbeeld. Hopelijk is alles klaar voor het voorjaar… Leuk dat jullie mee doen trouwens!

 • Beantwoorden G.Bazuin 11 januari 2018 om 6:19 pm

  Hallo
  Zou graag meer orde kriigen n in me huis is gaos in me huis en hoofd ook .
  Ben al bezig om op te ruimen de zolder en kamertje enzo .
  Ook me hobby spullen wil ik uit zoeken masr best lastig
  Gr G

 • Beantwoorden Karine 9 januari 2018 om 11:02 pm

  Ja., ik doe mee, ben al begonnen namelijk. Nog meer inspiratie is welkom. Ik wil deze maand iedere dag iets wegdoen, waaronder ook handdoeken en sokken uitzoeken en nieuwsbrief en fb nakijken of ik er nog iets mee doe. Eerst heb ik al in mijn hoofd bedacht wat ik wegdoen wíl van de vliering spullen en in een paar uur tijd is het nu al best overzichtelijk. Ik heb daarvan niks hoeven weggooien omdat ik het heb doorgegeven aan andere die het wel gebruiken. Ben nog lang niet klaar. Streef ernaar om eind van de maand door het héle huis orde te hebben.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.