Besparen

Tips voor betaalbare feestdagen

27 november 2017

December…. de maand waarin we gemiddeld het meest consumeren. Maar hoe houden we het leuk en overzichtelijk? Plannen, plannen en nog eens plannen. Bedenk vooraf wat je allemaal gaat doen en wilt kopen, dan kom je niet voor verassingen te staan en weet je ongeveer hoeveel geld je nodig gaat hebben voor deze gezellige maand.

In een Facebookgroep heb ik mensen gevraagd hoe ze in december met hun geld omgaan. Uit de vele reacties kwam voornamelijk naar voren dat veel mensen de feestdagen eigenlijk het liefst zo eenvoudig mogelijk willen houden en zoveel mogelijk daarop willen besparen. Soms zijn er zelfs mensen die het echt allemaal niet kunnen betalen. Er reageerde ook een mevrouw die zelf een actie had opgezet om voor de feestdagen eten te verzamelen voor de mensen die het zelf niet kunnen betalen. Fantastisch toch?

Samengevat uit meer dan 130 reacties heb ik enkele tips voor jullie:

Bedenk tijdig welke cadeaus je wilt gaan geven

Zo kun je vooraf uitzoeken waar je deze het voordeligst kunt kopen. Op www.kieskeurig.nl kun je prijzen vergelijken. Rond december beginnen veel winkels en websites al te stunten met hun prijzen. Doe daar iets mee. Voorbeeldje: de Kruitvat had een hele mooie aanbieding van een monopoly spel voor maar liefst 8 euro. Mevrouw van Dijk viste uiteraard net achter het net want ze had de folder niet gelezen en alles was compleet uitverkocht. Dat bedoel ik dus… jammer weer. Maar zo kun je dus heel goedkoop je december cadeautjes scoren.

Ruil speelgoed met je familie of vrienden

Vaak spelen kinderen maar heel even met iets en belandt het ergens op zolder ondanks dat het speelgoed nog super mooi is. Waarom zou je dit niet met elkaar ruilen als je weinig budget hebt? De kinderen zijn er vast net zo blij mee.

Bedenk alvast een recept voor het kerstdiner

Zo kun je alvast lang houdbare producten in de aanbieding scoren.

Als je geen geheel kerstdiner wilt is het leuk om lekker te gaan gourmetten 

In veel gezinnen wordt het gourmetstel met kerst weer uit de doos gehaald. Super leuk! Gourmetten kun je zo simpel of culinair maken als je zelf maar wilt en je hebt veel minder gedoe! Je kunt nu alvast goedkoop vlees inslaan en dat invriezen. Veel mensen op Facebook gaven aan dat ze hun gourmetschotel zelf maken door bijvoorbeeld van gehakt zelf hamburgertjes te maken en zelf stukjes kip te snijden. Klinkt misschien saai, maar je kunt allerlei variatie aanbrengen met verschillende soorten vlees en deze zelf kruiden of marineren. Veel mensen gaven ook aan dat ze zelf salades maken. Het verbaasde me hoe creatief veel mensen met hun budget omgaan. Heel interessant.

Neem elke week als je boodschappen gaat doen alvast iets mee wat je kunt invriezen of bewaren

Zo ben je in december niet een mega groot bedrag kwijt, maar spreid je het over meerdere maanden uit.

Wacht met het aanschaffen van prijzige artikelen tot december

Veel dingen voor mijn uitzet heb ik in december gekocht met flinke kortingen. Bijvoorbeeld mijn pannenset, bestekset enz… Ook heb je in december vaak extra koopavonden met korting. Als je kleding of huishoudelijke artikelen nodig hebt dan kun je deze vaak voordelig aanschaffen.

Dat je op aanbiedingen let wil niet zeggen dat je zuinig bent. Je hoeft je daar zeker niet voor te schamen. Besparing geeft je meer ruimte voor andere dingen. En waarom zou je teveel geld voor een product betalen terwijl het ook anders kan? Zo ga je gewoon bewust met je geld om.

Ik wil jullie alvast een hele fijne en gezellige decembermaand toewensen!

Liefs Tina

Misschien vind je dit ook leuk

5 Reactie's

  • Beantwoorden Cynthia 27 november 2017 om 8:42 pm

    Leuk initiatief, dit blog trouwens. Genieten van eenvoud is het grootste goed!

  • Beantwoorden Cynthia 27 november 2017 om 8:41 pm

    Ooh de speelgoed ruil is een gouden tip! Wij houden het ook eenvoudig.. Gewoon de kerstgdachte en lekker eten. Heerlijk toch?

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.