Blog

Voorkom stress en houd tijd over!

8 mei 2019

Noem eens 5 mensen uit je omgeving op die het niet druk hebben en geen tijd tekort komen. Ken jij ze? Uit mijn leven lijken ze plotseling verdwenen te zijn. Ik ken geen mensen meer die genoeg tijd hebben. Een enkeling misschien, maar de meeste mensen zouden graag wat uren aan hun dag toevoegen.

Maar hebben we te weinig tijd? Of delen we onze tijd verkeerd in? Wat denk jij?

Zelf probeer ik nu met lijstjes te werken en zo prioriteiten te stellen. Wat bovenaan staat moet ook als eerste gebeuren. Dus:

 • Noteer 5 belangrijke taken voor morgen.
 • Zet de belangrijkste taken bovenaan en de minst belangrijke onderaan.
 • Maak voor elke taak een schatting van de tijd die je ervoor nodig denkt te hebben en schrijf deze erachter.
 • Begin morgen met de bovenste taak en werk de taken af in volgorde van prioriteit.
 • Alles wat aan het eind van de dag nog niet is doorgestreept komt op je lijstje van de volgende dag.

Wedden dat je aan het eind van de dag een voldaan gevoel krijgt? Alles wat je hebt doorgestreept zit niet meer in je hoofd.

Maar dan hebben we nog dat kleine apparaatje wat aan onze hand vastgekleefd zit, niet meer weg te denken valt uit ons leven en continu schreeuwt om aandacht. Ja, we hebben het over de telefoon. Ik sla achterover als ik zie hoeveel tijd ik op mijn telefoon doorbreng. Niet normaal! Even Instagram checken, even op Facebook, even het nieuws checken en je bent weer een half uur verder. Onbewust, lege tijd. Ik durf gerust toe te geven dat ik verslaafd ben aan mijn telefoon. Als ik een dag niet alles check dan heb ik het gevoel alsof ik van alles mis. Raar hè? Natuurlijk gebruik ik mijn telefoon ook voor nuttige dingen, maar het gevaar is dan dat je toch weer even op Instagram klikt en vervolgens weer een half uur op je telefoon doorbrengt in plaats van 5 minuten om even die ene mail te beantwoorden.

Afgelopen zomer hadden we de eerste paar dagen op vakantie geen wifi. Het was er gewoon niet, dus klaar, geen probleem. Nou geloof me, ik heb me geen moment verveeld en geen moment de behoefte aan social media gehad. Lekker rustig! Maar toen kwamen we erachter dat er een eettentje wifi had. 3 keer raden waar wij die avond zaten te eten? In die tent, met onze telefoon. Even een foto posten, even whatsappen, oh en natuurlijk ook nog even kijken wat de rest van de wereld aan het doen is. Op het moment dat je wifi en een telefoon hebt denk je er niet zonder te kunnen en wanneer het er gewoon niet is kun je prima zonder en mis je het ook niet. Apart hè?

Maar hoe voorkom je dit?

Ruim je telefoon op wanneer je aan het werk gaat zodat je hem niet ziet, dan pak je hem minder snel dan wanneer hij binnen handbereik ligt. Heb je je telefoon nodig wanneer je bijvoorbeeld de badkamer schoonmaakt? Nee! Je hoeft niet continu bereikbaar te zijn. Als mensen je bellen dan hoor je het wel.

Probeer maar eens een dag je social media niet te gebruiken. Je zult eens zien hoeveel tijd je overhoudt. Ik ga het eens wat meer proberen (ik zal ook wel moeten nu ik dit schrijf, mijn collega’s lezen mee en gaan mij er ongetwijfeld op wijzen wanneer ik in de pauze weer verdiept ben in mijn telefoon. 😛 Ik ga mijn best doen. Jullie ook?

Liefs Tina

Misschien vind je dit ook leuk

1 Reactie

 • Beantwoorden Voorkom stress en houd tijd over! – Geniet met minder | Genemuiden.app 8 mei 2019 om 3:20 pm

  […] Bekijk hier het originele bericht […]

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.