Blog

Zijn geld en status belangrijk?

7 november 2018
Het euroteken kan voor veel ophef zorgen, vaak hebben we er een haat/liefde verhouding mee. Geld is leuk en makkelijk, maar kan ook voor veel problemen zorgen. Maar waarom? Waarom speelt dat geld toch zo´n grote rol? Ik verdiep me hier graag in en vind het leuk om verschillende geldculturen te onderzoeken. Vaak zie je dat bepaalde groeperingen hetzelfde uitgavenpatroon hebben. Ook hechten ze veel waarde aan dezelfde dingen. Mensen zijn kuddedieren en kopiëren elkaar. Eigenlijk is het ook niet zo raar dat we veel kopen, want werkelijk aan alle kanten worden we beïnvloed om spullen te kopen. Reclamefolders door je brievenbus, reclame op tv, reclame op je telefoon, reclame op Instagram en Facebook en zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze factoren doen niet anders dan jou laten geloven dat je die spullen nodig hebt. Geld heeft net als bijna alles twee kanten, een goeie en een slechte. De goeie is dat je met geld andere mensen kunt helpen en de slechte kant is de hebzucht waardoor het geld jou in zijn macht gaat nemen.

De buitenkant

Laten we ons niet te snel beïnvloeden door het ´´perfecte plaatje´´ wat we soms bij een ander zien? Toch zegt dit ´´perfecte plaatje´´ helemaal niets. Misschien rijdt je buurman in een gigantische dure bak en denk je: zo, zo, die beste man heeft het goed voor elkaar. Maar wie zegt dat die auto van hemzelf is? Hij kan er wel een lening op hebben lopen en dat maar een bepaald percentage van hemzelf is. En dat grote huis op de hoek van de straat? Prachtig, maar misschien moeten die mensen elke maand wel de eindjes aan elkaar knopen of zitten misschien zelfs diep in de schulden. Je wilt niet weten wat mensen ervoor over hebben om het ´´perfecte plaatje´´ in stand te houden. Dit zijn natuurlijk uitzonderingen en bij de meeste mensen is dit niet het geval en plukken ze de vruchten van het harde werken en dat is natuurlijk ook mooi dat het zo kan, maar verkijk je niet op de buitenkant. Laat je niet jaloers maken en staar je niet blind op alle praal en pracht. Het is natuurlijk tof wanneer je harde werken zijn vruchten afwerpt en je hierdoor een mooi huis kunt kopen en het financieel goed hebt, daar mag je ook van genieten, maar doe het niet voor de mensen want dan kom je snel van een koude kermis thuis.
Geld heeft altijd al voor status gezorgd. Stel iemand heeft een gigantisch landgoed en is van adel. Deze persoon heeft een groot landgoed geërfd van zijn familie, maar dat landgoed moet ook onderhouden worden en kost elke maand een vermogen. Dit geld moet deze persoon wel elke maand ophoesten en dat kan voor hem een enorme opgave zijn. Voor de buitenkant is deze persoon ontzettend rijk en dat is hij ook wel, maar al zijn vermogen zit in het landgoed waarvoor hij elke maand een gigantisch bedrag moet realiseren om dat in stand te houden. Vaak zijn deze gebouwen heel oud en slecht geïsoleerd en betalen de bewoners gigantisch veel energiekosten. Ook het onderhoud is duur, vaak zit er een groot erf bij wat ook onderhouden moet worden. Dit zien de mensen vaak niet en kijken toch ontzettend tegen zo´n persoon op, terwijl zo´n persoon hier vaak zelf helemaal niet van houdt dat de mensen hem zo zien. Het hebben van spullen doet ons vaak opzien tegen mensen, maar het is maar de buitenkant.

Het kopen van status

Soms denken mensen dat ze door het kopen van een bepaald merk ergens bij horen, want heel veel mensen kopen het. Vaak betaal je gewoon het merk en koop je hiermee je stukje status. Dit is natuurlijk niet altijd zo want er zijn ook wel bepaalde merken die gewoon heel goed zijn en lang meegaan. Dan kies ik ook liever voor kwaliteit. Maar uit onderzoek is er zelfs bewezen dat wanneer een goedkoop product niet verkocht wordt en je plakt er een duurdere prijs op dat het product wel ineens verkoopt. Mensen hebben zo onbewust het idee dat ze ´´een stukje status´´ kopen, want het is duur dus dan zal het wel goed zijn.
Tegenwoordig zie je verschillende groeperingen, hier twee uitersten:
  • Minimalisten, mensen die zo min mogelijk spullen willen en veel waarde hechten aan ervaringen, belevenissen en vrije tijd.
  • Materialisten, mensen die hun geluk halen uit het hebben van spullen en geld.

De status van vroeger

Ook vroeger speelde geld al een grote rol en was het bepalend voor het aanzien wat je had. Bij bepaalde dorpen kon je aan bijvoorbeeld een sieraad zien van welke stand ze waren. Bij de Zeeuwse boerinnen was de rijkdom af te lezen aan de sluiermuts. Een sluiermuts met een brede kanten rand en weinig maar grote bloemmotieven was heel duur en duidde op een welgestelde boerin.  Ook lieten gouden ringen die breder waren dan een vingerkootje zien dat een vrouw niet hoefde te werken. De vrouwen uit Katwijk pronkten met hun oorijzers en ook in Staphorst en nog vele andere plaatsen was dit een statussymbool. Men kon aan je oorijzer zien hoe rijk je was en dit werd bepaald door hoe mooi, hoe groot en hoe uitgebreid het oorijzer eruit zag. Wanneer je vroeger als Staphorster boerin rijk was of je kwam uit een rijke familie dan droeg je een oorijzer met meerdere en grotere krullen dan een boerin met minder vermogen.
Bizar hé, dat dit vroeger ook al speelde. Ik vind dit best raar, waarom zouden de verschillen zo benadrukt moeten worden en waarom is dit ooit zo bedacht? Ik ben dan wel benieuwd naar de reden hierachter? Ook in de middeleeuwen was het hebben van een bepaalde stand al heel belangrijk. Bizar, voor mij is iedereen gelijk.
Puluwat
Een tijd terug was ik in gesprek met Henk de Velde de zeezeiler. We kregen het over het eiland Puluwat, prachtig verhaal vertelde Henk me. Op het eiland Puluwat hebben ze namelijk geen geld, maar dan ook echt helemaal geen geld. Een prachtig stukje ongerepte natuur wat nog niet besmet is door de materialistische wereld. Prachtig uiterste is dit. Natuurlijk snap ik dat dit niet realistisch is in onze wereld en dat is ook absoluut niet wat ik nastreef, maar ik vind het gewoon interessant om me  hierin te verdiepen.
Hier kun je het artikel over Puluwat teruglezen.
Hoe kijk ik aan tegen geld?
Mijn mening is dat het hebben van voldoende geld om elke maand je hypotheek of huur te kunnen betalen, te kunnen zorgen voor voldoende eten op tafel en dat je daarnaast nog een keer iets leuks kunt doen pure rijkdom is. Wanneer je een gemiddeld inkomen hebt, gezond bent en je je financieel prima kunt redden dan mag je dankbaar zijn. Natuurlijk is geld makkelijk, dat zal ik zeker niet ontkennen, maar mijn mening is dat wanneer je beseft wat je hebt en daar dankbaar voor bent je vanzelf tevreden wordt en niet meer altijd naar meer zult streven. Geniet van wat je nu hebt! Later zul je terug kijken op mooie herinneringen en dan denk je echt niet meer aan die dure spullen die je ooit hebt gehad en waar je je altijd zo druk voor hebt gemaakt. Daarbij denk ik ook dat we tegenwoordig steeds meer van onszelf gaan verwachten, we willen meer dus moeten ook steeds meer. Dit kan zich resulteren in stress wat erg slecht voor lichaam en geest is en ook kunnen we dan niet meer echt genieten en ontspannen. Ondertussen glipt de tijd aan ons voorbij…
Hoe kijk jij aan tegen geld? Maakt geld jou gelukkig?
Liefs,
Tina

Misschien vind je dit ook leuk

1 Reactie

  • Beantwoorden Zijn geld en status belangrijk? – Geniet met minder | Genemuiden.app 29 maart 2019 om 12:02 am

    […] Bekijk hier het originele bericht […]

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.